Gesztusérzékelés alapú manipulációs rendszer fejlesztése virtuális környezetekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda Ferenc
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A virtuális valóság környezetek és kiterjesztett valóság rendszerek egyre több kutatás célját képezik. A hardver eszközök egyre növekvő számítási teljesítménye újabb és bonyolultabb valós idejű feldolgozó algoritmusok implementálását teszi lehetővé. Több alacsony költségű és jó minőségű mélységképet adó kamera megjelenése ötletek és projektek százait inspirálta az új lehetőségek felfedezésére. Egy jól működő gesztus felismerő megoldás és egy kényelmesen használható virtuális környezet egy rendszerbe történő kombinációjának felhasználási lehetőségei a mindennapi életünk majdnem minden területét érinti az orvos tudománytól az otthoni szórakoztatásig, a marketing, turizmus, ipari formatervezés, robotika mellett az olaj és gázlelőhelyek modellezésének területét is.

Ebben a diplomatervben alapkutatást végeztem célul tűzve feltérképezni egy ilyen rendszer megvalósításának lehetőségeit. Széles körűen áttekintettem a kortárs publikációkat, gyakran használt hardver és szoftver megoldásokat, valamint a rendelkezésre álló, magas szintű szolgáltatásokat nyújtó keretrendszereket. A tervezés és implementáció során a modern szoftver tervezési minták felhasználását is szem előtt tartottam egy hatékony és jól bővíthető megoldás elkészülése érdekében.

Három publikáció eredményeinek reprodukálására tettem kísérletet. Saját öltetekkel kiegészítve, valamint más dokumentációk ötleteit felhasználva kettőt végül kizártam, hogy a kéz kontúrjának konkávságát felhasználó algoritmus fejlesztését tökéletesítsem tovább. A gesztusfelismerés megvalósításához gesztus primitíveket definiáltam, és a bioinformatikából kölcsönzött egyezés kereső algoritmusok teljesítményét értékeltem.

Az elkészített algoritmusok értékelése során kiderült, hogy a választott algoritmus teljesítményének robosztussága ugyan további heurisztikák implementálásával továbbfejlesztésre szorul, az alacsony számítási kapacitás igényének köszönhetően bőven maradt lehetőség bonyolultabb gesztusfelismerő apparátus implementálására a jövőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.