Gesztusfelismerés fáradtság detektálására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györke Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az álmosság az emberi élet meghatározó része. A felgyorsult, információ-központú világban gyakran nem fordítunk elegendő figyelmet a pihenés fontosságára. Állandóan túlhajszolt hétköznapjaink ennek következtében tragédiához is vezethetnek. A közúti balesetek egy része olyan vezetők hibájából történik, akik fáradtan ültek autóba, balesetet okoztak és ezzel mások életét veszélyeztették. Nemcsak a közúti baleseteknél jelent problémát, ha álmosak vagyunk. Hétköznapi tevékenységek végzése közben is megfigyelhető teljesítményromlás az álmosság növekedésével.

Az ember álmossági szintje kvalitatív módszerekkel mérhető, megfelelő monitorozás esetén pedig prediktálni lehet az elalvást. Az okostelefonok fejlődésével ma már mindenki rendelkezik olyan eszközzel, amely képes nagyfelbontású videó rögzítésére, és számítási kapacitása lehetővé teszi az így kapott felvételeket valós időben történő feldolgozását. Nincs tehát akadálya annak, hogy a felhasználótól valós időben gyűjtsünk be adatokat és értékeljük ki azokat.

Jelenleg még nem található olyan széles körben elérhető termék, vagy szolgáltatás a piacon, amely képes a felhasználóval interakcióba lépni, és a bekért adatok alapján pontosan megbecsülni az álmosság mértékét.

Diplomamunkám az itt ismertetett probléma köré szerveződik. Az alapelképzelés szerint a felhasználó gesztusok segítségével kommunikál, amelyek felismerése az implementációtól függően lehet gépi látáson vagy érintésérzékelésen alapuló. Az elsődlegesen okostelefonokra tervezett rendszer korszerű adatgyűjtést és a klinikumban használt álmossági skálákat alkalmazva becsüli meg a felhasználó álmosságának szintjét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.