Gesztusvezérelt alkalmazás fejlesztése Asus Xtion Pro kamerához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györke Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az önálló laboratóriumi munkám során egy gesztusvezérlő alkalmazás kifejlesztésével foglalkoztam ASUS Xtion PRO kamerához. Maga az mozgáskövető alkalmazás már a rendelkezésemre állt. Az én munkám volt a kamerával a gesztusok felismertetése és ezek hatására valamilyen funkció előhívása. A gesztusfelismerő alkalmazás Windows és Linux platformokon egyaránt működött, a továbbiakban azonban csak a Windows-os környezet továbbfejlesztésével foglalkoztam. A kitűzött célom az volt, hogy gesztusok segítségével különféle billentyűzet- és egérvezérlési műveleteket valósítsak meg, majd ezeket egy keretszoftverrel összekapcsolva egy jól használható programot hozzak létre melynek fő szerepe az idősek és halmozottan fogyatékos gyermekek kognitív képességeinek megőrzése, esetlegesen továbbfejlesztése. A kitűzött célok megvalósítására egy Xtion kamerával megvalósított gesztusvezérelt, emlékeket felidéző alkalmazást fejlesztettem ki.

A kamerakép megjelenítése, valamint a gesztusok felismertetése C++, míg maga a keretszoftver pedig C# programnyelven íródott. Utóbbinál kiemelt hangsúlyt fektettem egy saját archívum létrehozására, amely tartalmaz kép- illetve videó nézegető felületeket, melyek szintén további kiegészítő funkciókkal vannak ellátva. Így a felhasználónak lehetősége van akár a képei, videói között keresni, az albumjait diavetítésben nézni, vagy például egy véletlenszerű videót is lejátszani a saját médiatárából.

A szakdolgozatomban bemutatom miért érdemes ilyen jellegű alkalmazásokat fejleszteni, kinek miben tud segítséget nyújtani. A technikai megoldásaimat részletesen kifejtem, bemutatom az elkészült szoftver tesztelésének eredményeit, majd kitérek az esetleges továbbfejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.