Gigabit Ethernet interfész tervezése Xilinx FPGA-val

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Koller István
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szakdolgozatom célja egy olyan rendszer megalkotása volt, amely képes egy nagysebességű folyamatosan érkező adatfolyam fogadására, és Gigabit Etherneten való folyamatos továbbítására.

Az implementációt egy AC701-es Evaluation Board-on lévő Xilinx Artix-7 FPGA-val valósítottam meg. A rendszeremben az adatokat egy 32 bites számláló biztosítja. Az adatok mozgatásához AXI4-Stream buszra illeszkedő Xilinx IP core DMA motorokat használtam. A rendszer fő vezérlőegysége egy AXI4-Lite buszra illeszkedő MicroBlaze szoft processzor volt. Az Ethernet PHY-vel való kommunikációt egy AXI4-Stream buszra illeszkedő Gigabit Ethernet MAC Xilinx IP core valósította meg.

Az adatátvitelt UDP protokoll szerint valósítottam meg. Az Ethernet, az IPv4 és az UDP fejlécét a MicroBlaze szoft processzor generálja le.

Az Ethernet médián keresztül elküldött adatfolyam folytonosságát a tesztelési fázisban ellenőriztem.

A dolgozatomban bemutatom az általam tervezett rendszert és kitérek annak moduljait. A dolgozatom végén megvizsgálom a szükséges erőforrás igényt, amely egy 10Gbit/s-os sebességű adatátvitelre képes rendszer esetén szükséges.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.