Gitártest hatása az elektromos gitár hangjára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Augusztinovicz Gusztáv Fülöp
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szakdolgozatomban egy választott tömör testű, gyárilag készített elektromos gitár testének a hangszedő elektromos jelére (más szóval a keletkező hangra) való hatását mutatom be, melyet két különböző módszerrel vizsgáltam meg.

Az egyik módszerrel a gitár testének mechanikai viselkedését térképeztem fel a modális analízis eszközeivel, és ezzel együtt vizsgáltam a testnek a húrokra való mechanikai gerjesztés következményeként fellépő hatását. A mérést kétféleképpen végeztem el. Az egyik esetben a gitárt felfüggesztettem huzalok segítségével egy fémkeretre, elszigetelve ezzel a gitárt nem kívánt külső behatásoktól, a másik esetben pedig egy satu jellegű merevítővel fogtam be a gitártestet, jelentősen megváltoztatva ezzel a hangszer mechanikai viselkedését.

A második módszerrel a húrok pengetésének a gitárra gyakorolt hatását vizsgáltam felfüggesztett állapotban. Ezt egyfelől egy pengető eszközzel, másfelől pedig ujjal való pengetéssel valósítottam meg.

Dolgozatomban részletesen bemutatom a használt mérési módszereket és a nyert adatokból levont következtetéseket, majd összefoglalom azokat és javaslatot teszek a további kutatási munkára vonatkozóan.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.