Glassfish alkalmazásszerver adaptív klaszterezése Amazon EC2 felhőben

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozatom egy felhőben üzemeltetett java nyelven írt klaszter menedzsment alkalmazás. A szoftver a felhőben futó klaszter-erőforrásokat programból meghívott eljárások segítségével menedzseli. Feladata, hogy a felhőben üzemeltetett Glassfish alkalmazásszerver optimálisan vegye igénybe az erőforrásokat.

A programom kiváltja az Amazon szolgáltató menedzsment megoldásait és az általam készített alkalmazás látja el ezt a feladatot. A feladat megoldásához egy statisztikai képletet használtam arra, hogy meghatározzam az időben változó kérésszámhoz kapcsolódó erőforrás igényeket.

További cél volt, hogy az alkalmazásom ne kliens oldalon, hanem az Amazon felhő infrastruktúrájában, a klaszterrel egy környezetben fusson. Ezen kívül az általam készített alkalmazás aktuális működésének állapotát egy kliens oldali program segítségével is meg lehessen tekinteni.

A teljesítmény teszt megmutatta, hogy a Glassfish klaszter képes működni az Amazon felhő rendszerében, és az alkalmazott algoritmusnak megfelelően foglalja le a szükséges erőforrásokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.