Glükózaminoglikánok spektrofotometriás mérése vizeletben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ender Ferenc
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A mukopoliszaharidózis egy lizoszómális tárolási betegség, mely során a szervezet nem tudja lebontani a glükózaminoglikánokat. Ezen vegyületek a szervezet sejtjeiben felhalmozódnak. A betegséget 11 fő csoportra oszthatjuk aszerint, hogy mely lizoszómális enzim hiányzik, vagy csökkent aktivitású. 7 csoport ismeretes, amelyekben emelkedett a vizelet glükózaminoglikán koncentrációja.

Célom az volt, hogy a vizeletben megjelenő glükózaminoglikánok mennyiségét spektrofotometriásan meghatározzam.

A méréseket a Simadzu UV-1800-as spektrofotométeren végeztem el, az adatok kiértékeléséhez a Simadzu UV Probe szoftverét használtam.

Munkásságom során vizsgáltam az oldatok, a minták és a mérendő komplex eltárolhatóságát, stabilitását. Jellemeztem a kalibrációs görbe statikus karakterisztikáját. Ezáltal pontosabb képet kaptam a módszer analitikai paramétereiről, felhasználhatóságáról. Ezen felül vizsgáltam a vizeletben megjelenő egyéb analitok inretferáló hatását. A vizsgált anyagok a fehérjék, globulin illetve a kreatinin volt. Továbbá elemeztem a kreatininre vonatkoztatott GAG ráta használhatóságát. Illetve az interferáló fehérjék hatását is megpróbáltam kiküszöbölni.

Mára már egy kellően megbízható és pontos rutin diagnosztikai módszert sikerült összeállítanom az MPS szűrésre, illetve a kezelt betegek terápiájának monitorozására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.