Golyós kiegyensúlyozó tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mechatronikai eszközök és az irányítási rendszerek használata nem mindig lehet egyértelmű a hétköznapok emberének. Ezért kézen fekvő lehet egy olyan eszköz készítése, amely az ilyen berendezések működését demonstrálja, hogy ennek útján az elméleti tudást ki lehessen egészíteni való életben szerzett tapasztalatokkal. Ebből a célból már jó néhány eszközt készítettek. Az egyik legnépszerűbb és egyben leglátványosabb berendezés a zárthurkú irányító algoritmusok bemutatására a golyó kiegyensúlyozó asztal.

A labdaegyensúlyozó rendszer már magában is nagy tervezési kihívásokat jelent. Egy ilyen rendhagyó feladat megoldására adja magát a mechatronikai mérnöki megközelítés használata.

Ebben a diplomamunkában egy ilyen eszköz tervezése, építése és elemzése kerül kifejtésre. Az adott feladat megoldására irányuló különböző megközelítések tanulmányozása után egy megfizethető, mégis megbízható eszköz lett megtervezve. A terveknek megfelelően egy prototípus is készült a készülékből, hogy a megfelelő működés ellenőrizhető legyen.

Az eszköz prezentációs célokból való felhasználását elősegítendő különböző kezelő és megjelenítő egységek is kerültek a berendezésbe, melyek segítik majd egy tipikus mechatronikai berendezés működésének bemutatását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.