Gőzfázisú forrasztás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Géczy Attila
Elektronikai Technológia Tanszék

Szinte minden, ipari környezetben ismert, újraömlesztéses kemencéket gyártó cég kínál berendezéseket, amelyek a gőzfázisú forrasztási technológiát alkalmazzák. A gép működési elvére és felépítésére több példát láthatunk. Egy valami azonban közös: a felhasznált folyadék a Galden. A dolgozatom első részében az ismert gyártók gépeit vizsgáltam meg a rendelkezésre álló adatok alapján. A vizsgálat célja a gépek felépítésének és működésének megértése volt. A dolgozat második részében ezeket az ismereteket, a korábbi kísérleteknél szerzett tapasztalataimmal együtt felhasználva, terveztem egy kísérleti gőzfázisú forrasztógépet. A megvalósítási lehetőségeket megvizsgálva, meg is építettem. Gazdasági szempontból optimális megoldás egy már meglévő készülék konstrukció adott feladathoz történő módosítása, hiszen egy teljesen egyedi gép tervezése nagyon magas árat is elérhet, ami egy diplomamunka keretein túlléphet. Az egyedi gép előnye, hogy teljesen az elképzelésünknek megfelelően készíthető el. Az általam választott készüléknél, bár több megalkuvás szükséges, már adott a rozsdamentes tartály, valamint a fűtőszál.

További átalakításokra volt szükség. Készítettem hűtőrendszert a fedélbe, leszigeteltem a gép vázát a veszteségek minimalizálása érdekében. A fűtőlap vezérlését kikötöttem, helyette manuális szabályozást valósítottam meg egy külső tápegységről. A kísérleti gép megépítése után forrasztásokat is késztettem benne. Galden HT 170 típusú folyadékot és bizmut tartalmú, ólommentes, 138 °C olvadáspontú forraszt használtam. A forrasztásokat infrakemencében is elkészítettem. Az eredményeket letolási erő méréssel minősítettem, majd összehasonlítottam a kapott értékeket. Az eredmények nem mutattak számottevő különbségeket. Megállapítottam, hogy a megvalósított kísérleti gőzfázisú forrasztógép alkalmas jó minőségű forraszkötések készítésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.