Gőzturbina védelemi rendszerének integrálása a decentralizált irányítástechnikába

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

A gőzturbinák központi szerepet töltenek be fosszilis és nukleáris erőművekben, illetve bizonyos ipari alkalmazásokban is. A gőzturbináknak emiatt az észszerű keretek közt a lehető leghatékonyabb, legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb módon kell üzmelniük. Egy jelentősebb gőzturbina baleset komoly károkat okozhat magában a turbinában, az üzemben vagy erőműben, és személyi sérülésekkel is járhat. A fentiek megelőzése érdekében kritikus fontosságúak a gőzturbina irányítástechnikai és védelmi rendszerében megvalósított biztonsági funkciók. A diplomatervem témája a gőzturbina védelmi rendszere és annak együttműködése az irányítástechnikai rendszerrel.

A diplomatervem első felében leírom a gőzturbinák működési elvét. Részletesen bemutatom az irányítástechnikai és védelmi rendszer felépítését és működését. Bemutatom a Siemens SIMATIC PCS7 decentralizált irányítástechnikai rendszert (distributed control system, DCS), amely képes ellátni az ipari méretű gőzturbinák irányítástechnikai feladatait.

A dolgozatom második felében a feladatom megvalósításáról írok. A feladatom a védelmi funkciók kibővítése volt egy ipari gőzturbina esetében. A hardware és logikai változásokat megvalósítottam a gőzturbina SIMATIC PCS7 projektjében. A kezelői felületet frissítettem a változtatásoknak megfelelően. Végül laboratóriumi környezetben teszteltem a PCS7 szoftverben eszközölt változtatásokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.