Gráfadatbázis használata üzleti alkalmazásokban

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre elterjedtebbé válnak a relációs adatmodelltől eltérő tárolási technológiát alkalmazó adatbázis-kezelő rendszerek. Ezeket a rendszereket NoSQL (Not only SQL) rendszereknek is nevezzük, melyeknek legfontosabb tulajdonságuk, hogy elsősorban nem táblákban tárolják az adatokat, illetve lekérdezésekhez nem az SQL nyelvet használják.

Manapság a legelterjedtebb NoSQL technológiák közé sorolhatók a gráf adatmodellt használó adatbázis-kezelő rendszerek, amelyek rendkívül alkalmasak olyan adatsémák reprezentálására, melyek sok komplex kapcsolatot tartalmaznak.

A szakdolgozat elkészítése során az volt a célom, hogy összehasonlítsam a relációs- és gráfadatbázis-technológiák használatát üzleti alkalmazások esetében. A feladat megoldásához először egy olyan alkalmazást készítettem, amely képes már létező, sok összefüggést tartalmazó relációs adatbázisból gráfadatbázist létrehozni, mivel döntő kritériumnak tartottam annak meghatározását, hogy egy normalizált, üzleti relációs sémát lehet-e gráfként értelmezni.

Az adatbázis létrehozása után egy olyan keretrendszer megvalósítása volt a célom, amely implementáltál bizonyos üzleti funkcionalitásokat, továbbá megoldásokat nyújt gyakran felmerülő üzleti igényekre.

Befejezésül összehasonlítottam a két technológia előnyeit és hátrányait, majd értékeltem a gráfadatbázisok létjogosultságát üzleti alkalmazásokban a kapott eredmények alapján.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.