Gráfadatbázisok összehasonlítása és ezek összevetése a tradicionális relációs adatbázis technológiákkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A relációs adatbázisok mellett napjainkban egyre elterjedtebbé válnak más típusú adattárolási módszerek. Ezek közül egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gráfadatbázisok. Ugyanakkor ezeknél a technológiáknál nem minden esetben egyértelmű, hogy mikor érdemes őket használni.

A célom az volt a szakdolgozatom elkészítése során, hogy két populáris gráfadatbázist és egy relációs adatbázist hasonlítsak össze hierarchikus adatok tárolására. A feladat megoldásához egy olyan Web API-t és felhasználói felületet terveztem és készítettem, amely egy képzeletbeli MLM cég igényeit szolgálja ki. A programom segítségével az alkalmazottak pénzügyi jelentésekről és a cég hierarchiájáról kaphatnak információkat, emellett termékeket eladását és új emberek beszervezését tudják jelezni a vállalat felé.

Az alkalmazás elkészítése során az ASP.NET Web API-val dolgoztam. Az általa használt adatbázisok egyszerű cserélhetőségét Unity Container-rel oldottam meg. Ezek megvalósítása után, a Web API felhasználásával készítettem egy weboldalt, HTML, CSS és JavaScript segítségével.

Az adatbázisok teljesítményének vizsgálatát egy JMeter teszt és a programban kialakított mérés segítő osztály használatával valósítottam meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.