Gráfalgoritmusok működésének megértését elősegítő és demonstráló alkalmazás Java platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Katona Gyula
Számítástudományi és Információelméleti Tanszék

A ma emberét számítógépek veszik körül. Kiszolgálnak minket a lakásunkban, a közlekedésben, esetleg a munkánk során. Segítségükkel vizsgálnak meg az orvosnál, tartanak nyilván minket a bankban. Használjuk szórakozásra, kapcsolattartásra, gyors és helytől független információszerzésre. Ahhoz, hogy ezek a gépek, illetve az őket tartalmazó rendszerek megbízhatóan működjenek, rengeteg jól képzett szakemberre van szükség. Az ide vezető út pedig tanulással van kikövezve.

A jövő mérnökei tanulmányaik során vélhetően találkozni fognak a gráfelmélet szépségeivel. Ugyanis a gráfok rendkívül széles körben alkalmazható modellezési eszközök. Számos valós életből vett példa fogható fel valamilyen gráfként. Így e témakörhöz kapcsolódó feladatok felírhatók gráfelméleti feladatokként, melyek legtöbbjére már van ismert, az adott feladatot bizonyítottan jól megoldó algoritmus. Nem kell tehát feltalálnunk a spanyolviaszt, úti célunk eléréséhez nyugodtan használhatjuk a kitaposott ösvényt. Ehhez azonban elengedhetetlenül szükséges a különböző probléma típusokat megoldó gráfelméleti módszerek - a gráfalgoritmusok - megértése.

Feladatom egy olyan könnyen használható és grafikus megjelenést biztosító alkalmazás implementálása, melynek segítségével a gráfelméletben még járatlan hallgató is könnyedén megérti egy-egy gráfalgoritmus működését. A célom nem csupán az algoritmusok működésének bemutatása, hanem a széleskörű felhasználhatóságból adódó platformok közötti hordozhatóság figyelembevétele, - mely a mai világban nélkülözhetetlen - valamint az alkalmasság az önálló tanulásra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.