Gráf-beágyazási technikák kommunikációs hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az Internet a hálózatok hálózata. Manapság több, mint 2,4 milliárd felhasználója van, az Internethez csatlakoztatott eszközök száma 12,5 milliárd és ezek a számok rendkívüli mértékben emelkednek. A kutatási projektek olyan szenzorhálózatokról szólnak, melyek behálózzák az egész Földet, akkorára növelve az Internet méretét, melyhez már alapvetően új routing megoldások kellenek. Már manapság is sok probléma van a routing feladatok ellátásával, az IP címtér kiürült, a routing táblák mérete exponenciálisan nő. Alapvetően új megoldások szükségesek, hisz a jelenlegi rendszer már nem tartható fent sokáig.

Egy gráf beágyazás során a hálózati topológiát jól kezelhető címtérre képezzük le, ami azt jelenti, hogy virtuális koordinátákat rendelünk a csúcspontokhoz. Ez egy nagyon jól használható eszköz, mely kevés memória felhasználásával is hatékonyan képes általános, nagyméretű hálózatok útvonalválasztási kérdéseit megoldani: a mohó beágyazás során úgy rendelünk virtuális koordinátákat a csomópontokhoz, hogy bármely két csúcs között futó útra igaz legyen, hogy az út során mindig van a célhoz közelebbi csomópont, így mindig tudjuk, hogy merre érdemes a csomagot küldeni.

Az egyik feladat a szakdolgozat készítése során áttekinteni a létező metrikus tér beágyazási technikákat és feltérképezni azok alkalmazhatóságát valós Internetet közelítő gráfok esetében. A másik feladat pedig megalkotni az Internet tartomány szintű gráfjának egy alkalmas modelljét (rendelkezzen az útvonalválasztás szempontjából fontos tulajdonságokkal) és leírni egy beágyazását ennek a modellnek; végül elemezni a beágyazás előnyeit és hátrányait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.