Grafikus IoT programozási környezet kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Gincsai Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Grafikus programozás esetén nem szövegesen írunk kódot, hanem egy többdimenziós munkaterületen megfelelő szabályok szerint kapcsolunk egymáshoz objektumokat, akár egy kirakós játék darabjait. A különböző színek, formák használata vizuálisan egyszerűen átláthatóvá, megérthetővé teszi a folyamatot.

Az IoT, azaz Internet of Things eszközök alatt olyan hálózatba kapcsolt elektronikával ellátott tárgyakat értünk, melyek szenzorokkal adatokat gyűjthetnek és motorjaikkal beavatkozhatnak környezetükbe.

A dolgozatom célja egy olyan alkalmazás elkészítése, mely grafikus programozási környezetet nyújt, felhasználója különböző IoT eszközökre készíthet és futtathat programokat. A munkám elején különböző vizuális programozást támogató eszközöket mutatok be, kiválasztva egyet, mely a saját programom alapját képezi. Lépésről lépésre ismertetem az alkalmazást felépítő technológiákat, azok együttműködését és a megoldott problémákat. Az elkészült alkalmazásban nem csak összeállítani lehet grafikusan a programokat, hanem azok futtatását is támogatja. A dolgozat második felében részletesen bemutatom, milyen kihívásokkal néztem szembe, mikor meg kellett oldanom, hogy a kódok futtatása biztonságos legyen, illetve bármikor megszakítható. Lezárásként egy rövid példán keresztül sorban ismertetem a lépéseket ahhoz, hogy lehet új IoT eszközhöz is támogatást adni az alkalmazásban. Ehhez nem szükséges az alkalmazás kódjának módosítása, ami igazán sokrétűvé teszi.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.