Grafikus UML diagramok generálása egyszerű szöveges leírás alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szoftverek grafikus modellezésében térhódító UML(Unified Modeling Language), grafikus szerkesztői felületen keresztüli megalkotása és karbantartása manapság (a verziókövető rendszerek korában) gondokkal küzd. Ugyanis egy diagramm kódbázisú verziókövetése során, a párhuzamosan történt szerkesztések kézi egyesítése nehézkes vagy, nincs rá lehetőség. Egy másik probléma ezen eszközökkel, hogy a diagrammelemek ideális elrendezésének megtalálása, a modellezési-idő 20-30 százalékát is elemésztheti.

Többek között a fenti problémákat orvosolva, a szakdolgozatom keretében egy olyan szövegalapú UML-modellező eszköz létrehozásáról írok, amely képes egy előre definiált nyelvezet példamondatait felismerni és ezen leírás alapján UML-modelleket generálni. Mivel az UML-specifikáció több diagrammtípust is definiál, így egyszerre kettő ilyen eszközt is készítettem. Melyek tervezése során először tanulmányoztam eddig elkészült hasonló eszközöket, majd a tanulságokat leszűrve először UML-definíciós nyelvtanokat terveztem és ezután UML-diagramm generálási algoritmusokat implementáltam. Az eszközök elkészülte után, azokat egy HTTP-n elérhető szolgáltatásba zártam, és egy felhasználóbarát felülettel rendelkező kliensoldali programot készítettem.

A dolgozatom végén írok az eszköz teszteléséről, értékelem azt és megemlítem az esetleges tovább-fejleszthetőségi lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.