Grafikus felhasználói felület és menedzsment interfész fejlesztése passzív pozicionáló rendszerek számára android alapú készülékeken

OData támogatás
Konzulens:
Gódor Győző
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék szakirányát választva villamosmérnök hallgatóként 2013 második félévétől kezdődően részt veszek a tanszék passzív pozicionáló rendszert megvalósító csapatában. A cél egy kiforrott, gyors és pontos, beltérben történő mozgás érzékelésére és megjelenítésére alkalmas rendszer létrehozása volt.

Fontosnak tartottuk, hogy a számítógépen való implementálás mellett a napjainkban egyre inkább teret hódító mobiltelefonokon működő alkalmazás is készüljön. Használata például megkönnyíthetné a tűzoltók munkáját, akik vészhelyzetben, egy füsttel teli épületen belül Android-os készülékükkel meg tudnák találni az épületben tartózkodókat.

A pozicionáló rendszer fő elemét képező képalkotó algoritmus MATLAB-ban készült el, melyben Boskó Benjámin hallgatótársam is részt vett. A hordozható eszköz az algoritmus által számított értékeket használja fel. A megjelenítés mellett a szerver konfigurációs paramétereit is állítani lehet az applikációval. A hálózatunk által lefedett terület adatait adatbázisban le kell tárolni, tartalmát egy webszerver segítségével el kell juttatni a mobil telefonunknak. Az alkalmazás mellett az adatbázist és a webszervert is én valósítottam meg.

A szakdolgozatomban a passzív pozicionálásban alkalmazott algoritmusokat, módszereket mutatom be, majd rövid betekintést adok a közösen fejlesztett rendszerbe. Ismertetem a szoftverem rendszertervét, a megvalósított funkciókat. Kitérek az implementált grafikus elemekre, majd leírom, hogy a webszerver milyen módon szolgálja ki az Android platformot futtató klienst. Ezek után összegzem a szoftverfejlesztés során tapasztalt észrevételeimet, és ajánlásokat adok a továbbfejlesztési lehetőségekre vonatkozóan.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.