Grafikus felhasználói felület fejlesztése reptéri utasáramlás-szimulációhoz

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az utóbbi években megnövekedett légiforgalom a reptéri terminálok kihasználtságát is jelentősen emelte, így az utasok biztonságos és kényelmes kiszolgálása is egyre nehezebb feladat. A repteret üzemeltetők munkáját jelentős mértékben támogathatja egy olyan szimulációs eszköz, mely segítségével a terminál utasforgalmának alakulása különféle szituációk esetén modellezhető. Ennek az eszköznek azonban könnyen használhatónak kell lennie, az eredményeket a szakértők számára átlátható módon kell bemutatnia. A szakdolgozat célja egy grafikus felhasználói felület tervezése és implementálása egy már létező, Matlab-környezetben futó Petri-háló alapú utasáramlás-szimulációs keretrendszerhez.

A dolgozat első része bemutatja a meglevő Matlab-alapú keretrendszert és ismerteti az általa használt adatstruktúrákat, valamint a rendszerek modellezését és szimulációját végző algoritmusokat. A szimulációk futásidejének részletes elemzése alapján a dolgozat javaslatokat tesz az implementált algoritmusok optimalizálására és bemutatja annak futásidőre gyakorolt kedvező hatását.

A dolgozat második fele a reptérmodell felépítésére és a szimulációra szolgáló grafikus felhasználói felületeket mutatja be. A megvalósítandó feladatokból kiindulva a rendszerterv és az implementáció módja is ismertetésre kerül, az elkészült felület pedig egy konkrét szimuláció példáján keresztül kerül bemutatásra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.