Grafikus konfigurációs fájl editor

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Adamis Gusztáv
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Szakdolgozatom témája - és egyben az Ericsson Magyarország Kft.-nél végrehajtandó feladatom egy része - egy konfigurációs fájl szerkesztő alkalmazás architektúrájának és implementációs tervének megtervezése volt. A feladat igen összetett és bonyolult, illetve nagy odafigyelést igényel, hiszen egy már meglévő, működő programot kellett javítani, változtatni. Elsődleges feladat a tervezés volt, mely alapos és részletes munkát igényelt. Ez a fázis volt többek között alkalmas arra, hogy feltérképezzem a lehetséges gyenge pontokat és hibákat, megkönnyítve ezzel a programozás folyamatát. A tervezés folyamata rendkívül összetett volt. A több fázisú architekturális tervezést implementációs terv elkészítése követte.

Egyrészről jól kellett ismerni a már használatban lévő program működését, funkcióit és felépítését. Gondosan figyelni kellett arra, hogy a munka során ténylegesen a program javítására törekedjek és ezek a fejlesztési törekvések ne tegyenek szükségessé felesleges és időigényes módosításokat a már meglévő programkódban. Ezért volt kiemelten fontos az általam végzett tervezési szakaszban a megfelelő és együttműködni könnyen és hatékonyan tudó alkalmazások kiválasztása. A kiválasztási folyamat jelentős részét a kutatómunka valamint az alkalmazások dokumentációjának részletes elemzése jelentette. A lehetséges applikációk közül a végleges programokat egy minden részletre kiterjedő tesztidőszak eredményei alapján választottam ki.

A tényleges munka során sikeresen kialakítottam a magassabb követelményeknek megfelelő konfigurációs fájl szerkesztő fejlesztésének lépéseit. A lépések kialakításánál az egyszerűen és hatékonyan végrehajtható implementációt is szem előtt tartottam. Célom a meglévő program fejlesztése és javítása volt annak érdekében, hogy a kialakított alkalmazás képes legyen összetett konfigurációs fájlok feldolgozására, illetve a projekt információinak tárolására.

Szakdolgozatomban ennek a folyamatnak az elméleti előkészítését, majd részben a gyakorlati megvalósítását mutattam be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.