Grafikus tesztnyelvi editor

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Adamis Gusztáv
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A kommunikációs protokollok fontos szerepet játszanak az egyre nagyobb hálózati forgalom kiszolgálásában. A folyamatosan növekvő igények kielégítése érdekében egyre hatékonyabb protokollokra van szükség, melyek tesztelése alapvető feladat. A protokollok elvárt működését ellenőrző tesztesetek megvalósításához több tesztnyelv is rendelkezésünkre áll. E tesztnyelvek azonban a jogos elvárásoktól eltérően nem különítik el a tesztesetek definiálását azok implementálásától. Ennek megoldására alkották meg a TDL (Test Description Language) tesztnyelvet. A TDL egy magasabb absztrakciós szintet biztosít, ahol az implementációtól teljesen független, önmagukban értelmezhető tesztleírásokat definiálhatunk grafikus módon.

Diplomatervemben egy olyan grafikus szerkesztőalkalmazás fejlesztésére javaslok megoldást, amellyel a TDL grafikus nyelvi elemeinek felhasználásával tesztleírások készíthetők.

Diplomatervem első felében bemutatom a kommunikációs protokollok fejleszésének és tesztelésének folyamatát, majd ismertetem a TDL legfontosabb nyelvi elemeit. Felhasználhatóságuk reményében megvizsgálok és összehasonlítok néhány létező modellező eszközt. Diplomatervem második felében részeletesen bemutatom a TDL editorra javasolt megoldásom tervezésének és megvalósításának menetét, valamint szemléltetem az elkészült alkalmazás főbb funkcióit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.