Gráfmintaillesztés EMF modelleken masszívan párhuzamos feldolgozással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hegedüs Ábel
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Dolgozatomban bemutatok egy rendszert, illetve módszert, amely képes gráfmintaillesztés masszívan párhuzamos elvégzésére EMF modelleken. Ez a rendszer képes EMF metamodellek és modellek generikus feldolgozására, majd ezeken a modelleken gráfminták illesztésére, kihasználva a GPU-k többmagos architektúráját. Mintaillesztés során ugyanazt a műveletet hajtjuk végre a modell egy egyedtípusának összes egyedére. GPGPU megközelítést alkalmazva ezen minták feldolgozásakor jelentősen nőhet a mintaillesztés teljesítménye a párhuzamos architektúrának köszönhetően.

A gráfmintaillesztésnek sok alkalmazási területe van és néhány esetben a modellek milliós elemszámúak is lehetnek. Az ilyen nagy modellek felett erősen számításigényes feladat lehet komplex minták illesztése.

Az EMF-IncQuery egy keretrendszer lekérdezések végrehajtására EMF modellek felett. Előnye, hogy a lekérdezések, minták deklaratív módon adhatók meg, kézi kódolás szüksége nélkül. A megtervezett rendszer az EMF-IncQuery egy kiegészítéseként került megvalósításra. Az elkészült rendszerterv képes EMF-IncQuery minták feldolgozására, majd kiértékelésére a GPU alkalmazásával, a kézi kódolást szintén elkerülve. Az így előálló eredmények szintén transzparens jellegűek: a hívó számára nincs különbség az EMF-IncQuery és az ezen dolgozatban tervezett rendszer által visszaadott eredmények között.

Az elkészített rendszer segíthet felhasználni a napjaink számítógépeiben található grafikus kártyák teljesítményét gráfmintaillesztés megvalósítására. Továbbá egy lehetséges megoldást ajánl nagyméretű modelleken történő, komplex minták illesztésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.