Gráfmintaillesztés-alapú futásidejű ellenőrzés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vörös András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Biztonságkritikus kiberfizikai rendszerek működése során kiemelten fontos a helyes működés biztosítása. A rendszertervezés elején el kell döntenünk, hogyan fogjuk biztosítani a specifikációban elvárt működést, mivel ez határozza meg a felhasználható eszközöket. Egy általános megoldást fogok bemutatni, mely robusztus és megbízható rendszerek fejlesztését támogatja.

A helyes működés biztosításához nem hagyatkozhatunk csupán a rendszertervezők és szoftverfejlesztők szakértelmére, más módszert kell találnom rendszereink ellenőrzésére. Ez azért nehéz feladat, mert rengeteg változó befolyásolja az elkészült rendszer működését.

Az iparban alkalmazott megoldás, hogy szoftverkomponensek tervezési idejű helyességét tesztesetekkel ellenőrzik. Ebben az esetben csak egy szimulációs környezetben ellenőrzik a rendszert, de ezzel nehezen lehet egy dinamikusan változó rendszer minden lehetséges lefutását megvizsgálni. Erre nyújthat megoldást a futásidejű ellenőrzés, amelyre többféle megközelítés is létezik. Az időbeli viselkedéseket jellemzően automata formalizmusok segítségével és temporális nyelvekkel, míg a strukturális felépítést és adat jellegű viselkedést gráfminták segítségével tudjuk specifikálni és gráfmintaillesztés segítségével ellenőrizni.

A felhasznált keretrendszer egy nyílt forráskódú gráfmintaillesztő rendszerre épül. Munkám során ezt egészítettem ki új algoritmusokkal, melyekkel komplex rendszereket is egyszerűen tudok modellezni és azon lekérdezéseket futtatni. Nyelvi támogatást adtam a szenzor adatok feldolgozására és a tudásbázisba való integrálásának támogatására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.