Greedy routing mechanizmus implementálása OpenFlow környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a gyártók a piaci verseny miatt nem fedik fel a hálózati eszközökben használt algoritmusokat. Ez azt jelenti, hogy az eszközök szoftvere zárt rendszer, nem adják ki a forráskódokat, és nincs is lehetőség újabb algoritmusok fejlesztésére, éles hardveren való kipróbálására. Ezen problémára kínál megoldást az OpenFlow, amely segítségével a switchek programozhatóvá válnak, és a csomagtovábbítás folyamatába teljes mértékben belenyúlhatunk. Mivel a rendszer nyílt, ezért lehetőséget ad új, illetve korábban csak papíron létező útválasztási, csomagtovábbítási algoritmusok kipróbálására is.

Jelen szakdolgozat a mohó útvonalválasztás (greedy routing) algoritmus implementálásával foglalkozik az OpenFlow környezetben. A mohó routing célja, hogy egyszerűsítse az útválasztást, ezáltal a hálózati eszközökben kevesebb tárkapacitásra legyen szükség, és a routinghoz szükséges üzenetváltások mennyiségét is csökkentsük. Az előnyöknek természetesen ára is van, például a szükséges számítási teljesítmény növekedése, erre is kitérek. A dolgozathoz csatlakozóan egy működő implementáció is elkészült, valamint néhány fejlesztéshez használt eszközön is módosítottam, hogy együttműködjön a legújabb OpenFlow szabvánnyal (1.1).

A mohó routing algoritmus implementálásán túlmenően foglalkoztam az elkészült szoftver tesztelésével is, a nagyméretű hálózatokat is emulálni képes Mininet rendszerben, valamint hardveres környezetben, az egyetem laborjaiban. Az elkészült implementáció megfelelő továbbfejlesztések után alkalmazható lehet adatközpontokban, vagy egyéb gyors útvonalválasztást igénylő helyeken, ahol a hálózati topológia ritkábban változik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.