Gyártásirányítási rendszer továbbfejlesztése mobiltelefon támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy gyár üzemcsarnokában több gép dolgozik a termelésen, melyeknél időről-időre problémák merülhetnek fel, melyről automatikus tájékoztatást küldenek a gépek. A hatékony termelés biztosításához elengedhetetlen, hogy ezek az üzenet minél hamarabb eljussanak az érintett dolgozókhoz, akik meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket. Természetesen a dolgozók nem állhatnak folyamatosan a gép mellett a felmerülő hibára várva, de mobiltelefonjukat magunknál hordják. A feladatom egy költséghatékony, gyors és megbízható módszer kidolgozása arra, hogy milyen módon juttassuk el a gépek által generált üzeneteket a dolgozók mobiltelefonjára.

Első lépésben a rendszer felépítését, architektúráját kell meghatároznom. A Főbb komponensek a termelést végző gépek, az üzenetfigyelő szerver, az adatgyűjtő szerver, a webes kliens, és a mobilon futó kliens alkalmazás. A gépek generálják az üzeneteket, amelyet az üzenetfigyelő szerver továbbít az adatgyűjtő szervernek. A mobil klienst és a webes klienst az adatgyűjtő szerver szolgálja ki. A mobil kliens segítségével nézhetik meg a dolgozók a nekik szóló üzeneteket, míg a webes felület adminisztrátori feladatok elvégzésére is alkalmas.

Második főbb lépésben a mobil és az adatgyűjtő szerver közti kommunikációs megoldást kell meghatároznom. A lehetséges megoldások függenek a választott telefon típusától, ami szintén nagyban befolyásolja a megoldás költségét. Számtalan kommunikációs csatorna áll rendelkezésre, GPRS, 3G, Wi-Fi, Bluetooth, SMS, mindegyiknek más a megbízhatósága, az árazása. A lehetséges alternatívákat ki kell értékelnem, majd kiválasztanom a célnak legmegfelelőbbet.

Ezután meg kell terveznem a komponensek részleteit, meg kell határoznom, melyik komponens, milyen platformon fog futni. A mobil kliens kapcsán különösen figyelni kell a szűkös erőforrásokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.