Gyártóberendezés vezérléscseréjének szoftveres megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A jelenlegi gazdasági környezetben, elsősorban a számítástechnika és a folyamatirányítási megoldások fejlődésének köszönhetően nagymértékben megváltoztak a gyártott termékekkel, s ennek megfelelően a gyártási folyamatokkal szembeni elvárások. A gyártórendszerek automatizálásával ezen termékek gyártásának hatékonysága, illetve megbízható és konzisztens minősége biztosítható.

Dolgozatomban egy gyógyszeripari gyártóberendezés vezérléscseréjét fogom bemutatni. A munkálatok során a közel húsz évvel ezelőtt telepített meglévő folyamatirányító rendszer helyett, egy korszerűbb vezérlés kerül beépítésre.

A diplomamunka első részében ismertetem a gyártási folyamatok különböző típusait, különös hangsúlyt fektetve a szakaszos folyamatokra, illetve ezen technológiák automatizálását elősegítő irányadó szabványra.

A második részben bemutatom a gyártórendszer működését, a működéssel szemben támasztott rendszerkövetelményeket, majd ezt követően kitérek a meglévő- és az ezt kiváltó, új folyamatirányító rendszerek felépítésére és a vezérléscsere során alkalmazott központi hardverelem kiválasztására.

A dolgozatom következő része ismerteti a vezérlő szoftver tervezési szempontjait, forráskódkövetelményeket, illetve a kialakított szoftver architektúrát.

Az ötödik fejezet tartalmazza a szoftver konkrét megvalósítását, betekintést adva az alkalmazás egyes szoftverelemeinek működésébe, különös tekintettel az irányítástechnikai szempontból egységként kezelhető eszközökhöz készített kezelőblokkokra és a gyártási folyamatokat leíró receptek kezelésére.

A diplomamunka zárásaként bemutatom a fejlesztést követő tesztelési lépéseket, kitérve a gyógyszeripari rendszerek validációs folyamatára is, majd értékelem a feladatkiírásban kitűzött feladatokat és kitérek a hátralévő ellenőrzési eljárásokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.