Gyártósori ellenőrző mérés automatizálása autóipari életvédelmi szenzor rendszerekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hosszú Gábor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A feladatom a PTS (Pedestrian Tube Sensor) szenzor rendszer mérésére szolgáló mérőrendszer fejlesztésében való részvétel, amely két fő részegységből épül fel:

egy biztonsági elemekkel ellátott mérőgépből és a mérőgépet szabályozó vezérlő dobozból.

A PTS szenzorrendszer teszteléséhez egy stabilan megismételhető gerjesztő impulzust kell biztosítani. A mérőrendszer gravitációs elven működik. A tesztelő impulzust egy szabványosított súlyokkal ellátott kétkarú mérleg biztosítja. A mérlegkart egy mechanizmus téríti ki, a mechanizmust egy villanymotor működteti, a villanymotort pedig a vezérlő doboz szabályozza.

Az én munkám a vezérlő doboz fejlesztésére összpontosult. A fejlesztési munka magában foglalta a hardver megtervezését és a beágyazott vezérlő szoftver megírását. A vezérlő doboz a mechanikus mérőgép szenzorainak (kettő darab optikai szenzor és egy nagy pontosságú enkóder) az adatait dolgozza fel, melyek alapján irányítja a mechanikát működtető motort. A vezérlő doboz hivatott ellátni a PC és a mérőgép között a kommunikációt, valamint biztosítani a labor és gyártósori körülmények között végzett méréseket.

A mérőgépben elhelyezett szenzorok a mechanika állapotairól informálják a vezérlő dobozt, mely alapján a mérés szabályozottan folyhat. A burkolat ajtaján elhelyezett nyitás érzékelő és a mérőgépen elhelyezett vészleállító gombok a mérőgép azonnali és felülbírálhatatlan leállítását hivatottak előidézni, ezzel megakadályozva az operátor sérülését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.