Gyógyszer- és tevékenységtervező és emlékeztető fejlesztése Android platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a mobil technológiák egyre szélesebb rétegnek válnak elérhetővé, de a felhasználási lehetőségeknek még mindig csak kis töredéke valósult meg. A mobil eszközök az élet legváltozatosabb területein nyújtanak segítséget. Az orvosi és egészségügyi felhasználásuk azonban még nagyon gyerekcipőben jár, annak ellenére, hogy az utóbbi években a nemzetközi kutató szféra felkarolta a témát.

Jelen szakdolgozat egy olyan rendszer kifejlesztését vezeti végig, ami modern eszközökkel támogatja az egészségügyet, segítve a gyógykezelések betartását. Kezdetben megvizsgálom a széles kínálatban sorakozó eszközöket, amik hasonló céllal lettek kifejlesztve. Levonva a tanulságokat, megtervezem egy egyedi megoldást a felvetett problémára. A felvázolt rendszer elemeinek körbehatárolom a feladatát és meghatározom a megvalósításukra legalkalmasabb technológiákat. A következő lépésben a rendszert elemről-elemre implementálom, alapos gondot fordítva arra hogy egy nagyobb rendszer részeként is tökéletesen működjön. Ezután leírom a kész rendszer működését, ellenőrizve hogy eleget tesz-e a korábban vele szemben támasztott követelményeknek. Végül kitekintésképp a további fejlesztési lehetőségeket taglalom.

A rendszer alapja egy Java szoftver, ami egy Google Android eszközön fut. Ezek a kliensek egy szerverrel állnak kapcsolatban, amin keresztül egy központi adatbázisban tárolják az adataikat. Ugyanaz a kliensprogram látja el az adminisztrátori és a felhasználói szerepet is: az adminisztrátorok képesek megváltoztatni az adatbázist, tehát új pácienst felvenni, gyógyszereket felírni, azok beszedését ellenőrizni. A páciensek, felhasználók pedig látják a nekik felírt gyógyszereket és gyógykezeléseket, ezekről időben értesítéseket kapnak, és a teljesítésükről vagy elmulasztásukról visszajelzést küldenek a szervernek.

A rendszer másik komponense maga a szerver, ami a kliensek számára teszi lehetővé az adatbázissal való kommunikációt. A háttérben pedig az az adatbázis dolgozik, ami a BAY-IKTI-ben található AAL Laboratóriumot is kiszolgálja. Így illeszkedik bele a megvalósított szoftver egy nagyobb rendszerbe, kompatibilisen működve az ottani Windows Mobile platformra fejlesztett gyógyszeremlékeztető rendszerrel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.