Gyógyszerek szemcseösszetételének vizsgálata valósidejű képfeldolgozással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A gyógyszeripar egy kiemelkedő jelentőségű iparág, mely rengeteg továbbfejlesztési lehetőséget tartogat az informatika szempontjából, és ezt a tényt mind a számítástechnikai, mind a gyógyszeripari szakemberek felismerik. A gyógyszergyártási folyamatra jellemző, hogy bizonyos gépesített folyamatoknál fontos lenne meghatározott helyzetekben az azonnali beavatkozás. Például a tabletták készítésének egy lépése, hogy a különböző összetevőszemcséket gépek adagolják, majd az így keletkezett keverékek megfelelőségét szakemberek elemzik. Ennek a módszernek a problémája az adagolás és az ellenőrzés között eltelt idő. Ennek oka, hogy mire kiderül egy rossz múltbéli keverési arány, addigra az azóta, hibás mennyiségben adagolt szemcsék el lettek pazarolva. Ez idő, pénz és anyagveszteséget is jelent.

Feladatomban az adagolás okozta veszteségekre szerettem volna automatizált korrekcióval megoldást találni. Ehhez a képfeldolgozás eszköztárát használtam fel C# környezetben, az OpenCVSharp könyvtár felhasználásával. A különböző szemcsék eltérő színeit kihasználva megoldásom alapját a színekre történő szűrés képezte HSV és RGB színtartományokban. Ezt egy mentett videó képein végeztem, az egyes képkockák feldolgozásával. Fontos szempont volt, hogy a valósidejűség érvényesüljön, hogy az alkalmazás áthelyezhető legyen éles környezetbe. Biztosítottam kalibrációs funkciókat az értékek beállítására és módosítására, valamint diagnosztikai funkciókat arra az esetre, ha például hibás keverési arány okán az arányok ellenőrzésére lenne szükség. Diagnosztikai funkciókként a hibás arányt tartalmazó képkockákat mentettem, valamint diagramot készítettem az arányokról. A korrekció szükségességéről egy esemény tájékoztat.

A fejlesztés befejeztével azt az eredményt kaptam, hogy az alkalmazás alkalmas lehet a valósidejű környezetben történő megvalósításra. Egy képkocka teljes feldolgozási ideje beolvasással együtt átlagosan 0.0217 szekundum körül mozgott, míg az 24-es FPS-fel rendelkező videók esetén a maximális 1 képkockára jutó idő 0.0416 szekundum lenne.

Ezek következtében mindenképp hasznos iránynak tűnik az adagolás ilyenfajta vezérlése, hosszútávon rengeteget spórolhatnak a gyógyszergyártó cégek ezzel a szabályozó módszerrel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.