Gyógyszergyári kutatóközpont üzemi szennyvízgyűjtő rendszerének monitorozása és vezérlése Siemens PLC-vel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csubák Tibor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban az ipari nagyvállalatok technológiai folyamatainak irányítása túlnyomó részt automatizált módon történik. A rendszerek szabályozási és vezérlési feladatait folyamatirányító számítógépekkel (ipari PC-kkel és PLC-kkel) oldják meg. A folyamatok állapotába a központi számítógépeken futó felügyeleti irányítást és adatgyűjtést végző szoftverek (SCADA) és a HMI eszközök nyújtanak betekintést.

Szakdolgozatom témája egy gyógyszergyári kutatóközpont üzemi szennyvízgyűjtő rendszerének monitorozási és vezérlési feladatait megvalósító PLC és HMI szoftverek elkészítése, tesztelése és üzembe helyezése, kiegészítve az üzemben található energiagerincek és ipari hűtők monitorozását ellátó modulokkal.

Dolgozatom első részében ismertetem a rendszerrel szemben támasztott funkcionális követelményeket. Ezt követően bemutatom a felhasznált PLC és HMI fontosabb tulajdonságait és szoftverfejlesztéshez használt környezetet. Ezután az ANSI/ISA 88 szabvány alapján kitérek a technológiai folyamatok fizikai modelljére és bemutatom hogyan alkalmaztam a modell elveit egy konkrét alkalmazás szoftverében. Befejezésként sorra veszem a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.