Gyógyszergyári légtechnikai rendszer szabályozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Magyarország piacvezető gyógyszergyártó vállalata, a Richter Gedeon Nyrt. egy zöldmezős beruházás keretein belül új ampulla- és injekciógyártó üzemet épít. A gyártóüzem részét képezi egy Kisüveges bemérő rendszer is. A rendszerben hormonos és nem hormonos anyagokkal egyaránt dolgozni fognak. Az anyagok egymással való érintkezésének elkerülése érdekében külön bemérő fülkék kerülnek kiépítésre. Az egyik bemérőben hormonos anyagokkal, míg a második fülkében nem hormonos anyagokkal dolgoznak majd. A magas minőségi követelmények betartása érdekében, a létesítményben egy épületautomatizálási rendszer kerül elhelyezésre, amely képes az épületben fellépő környezeti paraméterek, úgymint hőmérséklet és páratartalom, valamint a helyiségekben lévő nyomáskülönbségek szabályozására és a paraméterek monitorozására.

A Kisüveges bemérő rendszerhez egy darab befúvó blokk, ezenkívül két elszívó blokk tartozik. A rendszer vezérlését a Schneider StruxuWare Building Operation hardver és szoftver komponensei végzik. A grafikus megjelenítés PC-n, illetve HMI panelen egyaránt megtörténik, közvetlenül a technológia közelében, ezenkívül egy központi Felügyeleten.

A dolgozat a Kisüveges bemérő rendszerhez tartozó környezeti paraméterek (hőmérséklet, relatív páratartalom, helyiségekben fennálló túlnyomás, befúvó és elszívó légcsatornákban lévő állandó nyomás) megfelelő szabályozását, valamint a klímarendszer grafikus megjelenítését és a fellépő hibák, riasztások kezelését tartalmazza.

A feladatot több lépcsőben oldottam meg. Először megismertem a légtechnikai rendszer elemeit, valamint a hozzá tartozó technológiai hátteret. A rendszer felépítésének megismerése után elkészítettem a folyamatműszerezési diagramot. Ezután következett a vezérlést biztosító programok, illetve grafikus panelek megvalósítása, melyek során megismerkedhettem a Schneider StruxureWare Building Operation fejlesztő környezetével. A munka utolsó lépéseként megismertem különböző kommunikációs lehetőségeket, valamint Modbus TCP felületen keresztül valósítottam meg kommunikációt egy, a rendszerhez kapcsolódó berendezéssel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.