Gyógyszergyári szakaszos gyártási folyamat szabályozó köreinek és vezérlésének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A számítás- és információtechnikára épülő folyamatirányítás fejlődése, valamint a kis mennyiségű, de nagy értékű speciális ipari termékek iránti növekvő piaci igények hatására a szakaszos technológiák építése, automatizálása napjainkban egyre nagyobb teret hódít. A szakaszos technológiák számos eltérő tulajdonsággal rendelkeznek a folyamatos technológiákhoz képest a tervezés, ütemezés, valamint az üzemeltetés területén.

Működtetésük során fő szempont a biztonság, a gazdaságosság, a reprodukálható minőség és a minél rövidebb előállítási idő. Számos zavaró tényező áll fent: hiányos ismeretek a folyamatról, változó alapanyag összetétel, mennyiség. A szakaszos rendszerek, ezen belül a szakaszos reaktorok irányítása, szabályozása nehéz feladat, mivel a folyamatoknak gyakran nincs stacioner állapota, és általában nemlineárisak, amelyet legtöbbször a kémiai reakció során felszabaduló hő okoz. Egy reaktorban lévő anyag hőmérséklet szabályozását a köpenybe vezetett és cirkuláltatott hűtő-fűtő közeggel végzik. A kívánt hőmérsékletet a falon keresztül bevitt, illetve elvont hővel biztosítják.

A diplomamunka keretén belül egy szakaszos technológia termikus műveletének fejlesztését mutatom be gyógyszeripari szakaszos reaktorra DeltaV környezetben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.