Gyógyszergyártási folyamat támogatása képfeldolgozással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az információs- és szenzortechnológia folyamatos fejlődésével az ipari folyamatok egyre nagyobb mértékű automatizálhatósága és megfigyelhetősége vált lehetségessé. A szigorú szabályozottságára való tekintettel, ezen új lehetőségek kihasználása a gyógyszergyártás területén csak napjainkra vált elérhetővé.

A területben rejlő lehetőségek kiaknázására létrejött, PharamTech multidiszciplináris kutatócsoport feladata olyan megoldások kifejlesztése, amelyek javíthatják a gyógyszergyártási folyamatok hatékonyságát. Ehhez első sorban a képfeldolgozási eljárások felhasználhatóságát vizsgálják, tekintettel azok noninvazív mérési metódusára és széleskörű lehetőségeire.

Ezen dokumentumban egy olyan környezet fejlesztését szeretném bemutatni, ami lehetővé teszi különböző szenzorok és adatfeldolgozó lépések moduláris integrációját, illetve ezek hatékony, több programszálon párhuzamosan futó működését. A megvalósítás szempontjából a képfeldolgozó algoritmusok támogatása kitüntetett fontosságú volt.

Az elkészült alkalmazás lehetővé teszi az említett adatforrások és műveletek felhasználásával előállított, csővezeték-jellegű feldolgozósorok háttéralkalmazásban történő összeállítását és futtatását. Ehhez kapcsolódóan továbbá megvalósításra került egy távoli, grafikus felülettel rendelkező felügyelőprogram is, amelyen a csatlakoztatott célalkalmazás teljesítményadatai és futási állapotai nyomonkövethetőek, valamint bizonyos konfigurációs- és vezérlőparancsok is kiadhatóak.

A megvalósított architektúra és segédprogramok segítik a műveletek újrafelhasználhatóságát, valamint támogatják az egyes célalkalmazások programozói munka nélküli összeállítását. Ez utóbbi nagyban növelheti az multidiszciplináris fejlesztőcsoportok hatékonyságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.