Gyógyszeripari bevonó berendezés szimulációja

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A technológia fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek az elosztott irányítórendszerek, melyek képesek hatékonyan vezérelni különféle összetett ipari folyamatokat. Egy ilyen bonyolult rendszer sok hibalehetőséget rejt magában, különösen egy új rendszer első használata előtt kulcsfontosságú a hibák felderítése és javítása. A vezérlő program helyes működésének ellenőrzésére jól használható módszer a szimuláció, aminek segítségével megtalálhatjuk és kijavíthatjuk a hibákat még az üzembe helyezés előtt.

Szakdolgozatomban egy gyógyszeripari bevonó berendezés szimulációjának elkészítését mutatom be. Először ismertetem a bevonó berendezés felépítését, felsorolom az ahhoz tartozó érzékelő és beavatkozó egységeket. A dolgozatban röviden bemutatom a bevonó berendezést irányító vezérlőrendszer felépítését is.

Ezt követően részletesen ismertetem a szimuláció elvét, és annak megvalósítását a PLC-n belül. Ez utóbbi többnyire ún. addonok felhasználásával történik, melyek lehetővé teszik a szimulációs kód rugalmas újrafelhasználását akár az adott projekten belül, akár későbbi projektek során. A berendezés egy adott egységéhez így elég egyszer megírni egy szimulációs addont, ennek példányait felhasználhatjuk az összes hasonló egység szimulációjához.

Bemutatom továbbá a bevonó berendezés irányítórendszerén végzett teszteket és ezek eredményeit. Az alkalmazott szimulációs módszernek köszönhetően több olyan hibára is fény derült, melyek a szimuláció használata nélkül csak beüzemelés közben derültek volna ki, így azonban még a rendszer használatba vétele előtt mód nyílt kijavításukra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.