Gyógyszeripari kristályosító modelljének irányítása Yokogawa alapú rendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az automatizált reaktorok alkalmazása a vegyiparban már mindennaposnak számít, mert a gyártási műveletek biztonságát és a termékek konzisztens minőségét automatizált rendszerekkel lehet leghatékonyabban biztosítani.

A BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki karának Szerves Kémia és Technológia Tanszékén egy kristályosítási reakciók elvégzésére alkalmas automatizált reaktormodell fejlesztése folyik, melyben a folyamatok irányítására Raman spektrométer által az anyagokról előállított információk alapján is lehetőség van. Ez utóbbi egy jelenleg még kevéssé kutatott, de igen ígéretes terület.

A modell irányítástechnikai hátterét egy Yokogawa FCN típusú PLC szolgáltatja.

A szakdolgozat ehhez a projekthez kapcsolódik, a fejlesztés első lépéseit mutatja be. A kitűzött feladat a különböző hőmérséklet-szabályozási igényeket kiszolgáló szoftver modulok megvalósítása és tesztelése, a PLC és a Raman spektrométer közötti kommunikáció kialakítása, illetve a Raman spektrométer működésének a PLC-ről történő vezérlése.

A létrehozott hőmérséklet-szabályozási modulban egy kaszkád szabályozási kör működik. A szakaszos, lineárisan vagy ugrásszerűen változó hőmérsékletprofilok megvalósítása e szabályozási kör vezérlésével zajlik.

A PLC és a Raman berendezés közti kommunikáció soros porton keresztül valósul meg. A spektrométer működésének vezérlése a kezelői szoftverében futtatott Visual Basic scripttel történik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.