Gyógyszerterápiás döntéstámogatás protokollok leképzésével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hanák Péter
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban az informatikai technológiák fejlettségi szintje lehetővé teszi az egészségügyi döntési, felügyeleti és ellátási feladatok gépi támogatását. A terápiás kezelési irányelveket leképező programok segítséget adnak a megalapozott orvosi, gyógyszerészi és ápolói döntések meghozatalához. Hazánkban a halálozási statisztikát a szív- és érrendszeri betegségek vezetik. Az érszövődmények kialakulásában – a hipertónia es a 2-es típusú diabétesz mellett – döntő szerepe van a kezeletlen vagy nem hatékonyan kezelt hiper- es diszlipidemiának. Jelenleg 600 ezren kapnak lipidcsökkentő kezelést, a felmerések szerint azonban legalább 2 millió embernek lenne rá szüksége. A kidolgozás alatt álló új szakmai protokollok a terápiás szempontokon túl az algoritmizálhatóság, a finanszírozás, a betegbiztonság, az egészségkultúra stb. szempontjait is figyelembe veszik. A hiper- es diszlipidemia eredményes kezelése azonban nemcsak a laboratóriumi eredményektől függ. A beteg kora, neme, korelőzménye, társbetegségei, az ellenjavallatok és a rizikófaktorok (túlsúly, dohányzás, alkoholizmus) mind befolyásoljak az ajánlandó terápiát.

A szakdolgozatom során bemutatásra kerülnek a Clinical Decision Support System (CDSS) rendszerek jellegzetességei és azok integrálhatósága a már meglévő egészségügyi környezetbe. Látható lesz majd, hogy a szakdolgozat során fejlesztett szoftver/applikáció hogyan illeszkedik egy nagy összetett orvosi döntéstámogató rendszerbe. Egy ilyen struktúránál fontos tényező a megfelelő tudásalapú (knowledge-base) adatbázis, ami jelenleg hazánkban nem áll rendelkezésre publikus formában. Így egyik fő feladat volt a szakdolgozat készítése során ezeket az adatokat egyéb hiteles forrásokból kiszűrni és rendszerezni. Az egyik legnagyobb nehézséget jelentette a tervezés és megvalósítás során az orvosi információkat informatikus szemlélet szerint leképezni és egy konkrét adatbázis sémában eltárolni.

A szakdolgozat célja, egy olyan szoftver/applikáció elkészítése volt, a tervezéstől az implementálásig, amely a magyar orvosi protokollok leképezésére igyekszik döntéstámogatást nyújtani. Mindezt teszi egy általános adatstruktúra mellett, krónikus betegségek gyógyszerelésénél. A működő programnak szüksége van bemenő adatokra. Ezen legegyszerűbb módja, ha külső, már meglévő adatbázisból töltjük be az adatokat. Sajnos ilyen adatbázis a munkám során nem állt rendelkezésre, ezért másodlagos célom volt, egy egyszerű kezelői felület létrehozása, amivel teszt adatokat lehet szolgáltatni az általam fejlesztett szoftvermodul számára.

Elvárás volt az egyszerű kimeneti képernyőképek létrehozása, amik a felhasználó munkáját segítik és átlátható módon magyarázatot adnak a rendszer általi döntésre, ezzel is növelve a bizalmat a szoftver és a végfelhasználó között. Teszi mindezt úgy, hogy a létrehozott szoftvermodul nem csökkenti a munkafolyamat hasznosságát az irreleváns információkkal.

Végeredményben egy orvosi döntéstámogatási rendszer egy modulja lett kivitelezve, amely önálló működésre is képes a megfelelő bemeneti adatok betöltése után.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.