Gyors prototípustervezés megvalósítása real-time Linux környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Kis László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban az ipari kísérleti fejlesztések területén egyre inkább terjednek az úgynevezett gyors prototípus tervezési (rapid prototype design) eljárások. Ezeknek a lényege, hogy az adott területen alkalmazott magas szintű, grafikus blokkokkal megtervezett modellből, egy gyors automatizált folyamat során olyan gépi kód álljon elő, amelyet fordítás után, közvetlenül lehet futtatni egy kívánt hardver egységen. Egy ilyen folyamattal időt, pénzt lehet spórolni úgy, hogy a kód minősége a megszokott magas marad.

A szakdolgozat egy új hardver egység, illetve egy azon futó eddig nem támogatott valós idejű operációs rendszer interfészeinek megírását tűzi ki célul egy gyors prototípus tervező eszköz számára. Az RTOS szolgáltatásait kihasználva támogatást nyújt a hardver egység legfontosabb interfészeihez.

A rendszer valós idejű tesztje hardware-in-the-loop módszerrel történik, mégpedig egy modellel ami egy négyrotoros helikoptert és a szenzorait emulálja egy eddig már letesztelt platformon és a helikopter szabályozására készült modellel, ami az új hardver egységen fog futni. A két egység egymással CAN buszon keresztül kommunikál. A szóban lévő hardver eszközön Linux fut valós idejű kiterjesztéssel, a futó kód MATLAB/Simulink környezetből generálódik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.