Gyors prototípus-tervezést támogató Simulink könyvtár létrehozása motorirányítási algoritmusok fejlesztéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. budapesti fejlesztési irodájában elektronikus kormányrendszerek elektromos egységeinek hardver és szoftver fejlesztésén dolgozunk. Az elektronikus kormányrendszerekben a motorszabályzás az egyik legkritikusabb feladat. A gyorsabb, átláthatóbb fejlesztés érdekében a kontrollt MATLAB Simulink modellező környezetben tervezzük és teszteljük.

A modell alapú tervezésnek, a fejlesztési folyamat kezdeti és végső szakaszában is jelentős szerepe van. Az első tervek alapján modellezzük le Simulink segítségével a kívánt szabályozást, melyet szimulációs környezetben azonnal tesztelhetünk is. Ezek után a gyors prototípustervezés eszközeivel valósidejű rendszerben is megvizsgálhatjuk a kontroll működését. Ezt a Simulink és a dSPACE hardver specifikus építőelemeiből készített modellünk C kódra fordításával, majd annak a dSPACE AutoBox –ra történő feltöltésével tehetjük meg. Ehhez csatoljuk a nagy áramú invertert és a szabályozandó motort, majd az AutoBox –szal kommunikálva adhatunk ki vezérlő jeleket a Simulink-be épített moduloknak. A végleges, ECU (Electronic Control Unit) –ba kerülő kontroll modulokat is modell alapon készítjük, majd TargetLink segítségével fordítjuk C kódra. Ebben az esetben fontos, hogy a modellből készülő kódot teljes mértékben ismerjük és ellenőrizni tudjuk. Ezért is lényeges, hogy a fejlesztéshez használt Simulink építőelemeknek a szerkezete definiált legyen és szabványos, hogy bármikor, bárki által készített szabályozás egységes lehessen.

A fent említett szempontok miatt született meg az igény egy egységes MATLAB Simulink könyvtár készítésére, amely definiált működésű, egyszerű és komplex építőelemeket tartalmaz motor szabályzó tervezéséhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.