Gyorsulásérzékelős egér tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az utóbbi évtizedekben a személyi számítógépek rohamos fejlődésen mentek keresztül és minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy mindennapjaink, munkánk nélkülözhetetlen eszközeivé váltak. A hatalmas térnyerés és széleskörű felhasználás miatt az elvárások is dinamikusan alakultak, de néhány alapvető igény minden területen érvényes maradt: megfelelő teljesítmény, megbízhatóság illetve a hatékony és ergonomikus ember-PC kapcsolat. Az egyik legrégebbi bemeneti periféria a számítógépes egér, amely feltalálása óta megtartotta eredeti funkcióját, ellenben kivitelezése számos formában megjelent. Az elektronikai technológia fejlődése során a gyorsulásérzékelők mérete nagymértékben csökkent, ezáltal lehetővé téve újszerű vagy eddig ismeretlen területen való felhasználásukat. A gyorsulásérzékelők alkalmazása a számítógépes mutató eszközökben használt optikai - régebben görgős - megoldása helyett számos új fejlesztésnek is alapjául szolgálhat.

Gyorsulásérzékelős egér használható bármilyen felületen, akár üveg felületen is. Mivel nincs szükség fizika kapcsolatra a környezetével - kivéve a jelvezetékeket - elkészíthető teljesen zárt kivitelben speciális igényeknek megfelelően.

Szakdolgozatom célja egy a fentiekben leírt elven működő eszköz megalkotása, amely USB-n keresztül csatlakozik a számítógéphez. Dolgozatom során bemutatom a gyorsulásérzékelők típusait és ismertetem az USB, USB-HID protokollokat. A szükséges ismeretek elsajátítása után a hardver megtervezése és megvalósítása következett. A megvalósitást a hardver szoftverjének és a PC oldali driverjének megírására, azok implementálása követte. Tesztelés során ellenőriztem, hogy a hardver a követelményekben leírtaknak megfelelően működik. Ezeket a lépéseket munkám során rögzítettem és a dokumentációban mutatom be részletesen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.