HD TV stúdió tervezésének rendszertechnikai szempontjai

OData támogatás
Konzulens:
Mócsai Tamás
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az utóbbi néhány év alatt a hazai háztartások jelentős részében lecserélésre kerültek a régi, katódsugárcsöves tévékészülékek, valamilyen más képmegjelenítési technológiát alkalmazó, és általában már nagy felbontású, azaz HD megjelenítőkre. Azonban, a réginél jellemzően nagyobb átmérőjű új kijelzők, csak valódi HD felbontású tartalom megjelenítése esetén nyújtanak igazán jó minőségű, részletgazdag képet.

Ezért, a HD készülékek terjedésével együtt nő az igény a nagy felbontású televízió műsorokra is. Ez komoly kihívást jelent minden televízió társaság számára, mert a HD felbontású tartalmak előállítására a meglévő stúdióeszközök általában nem alkalmasak. Ahhoz, hogy egy csatorna teljes műsoridejében HD műsorokat tudjon sugározni, általában jelentős befektetés, a teljes műszaki infrastruktúra fejlesztése, cseréje lenne szükséges. Ezért több hazai, országos lefedettségű televízió csatorna még egyetlen lépést sem tett a HD felbontású műsorkészítés felé. A legnagyobb tévétársaságoknál már történtek fejlesztések, de ezek csak az eszközpark kisebb részét érintették, és a műsorok többsége továbbra is normál felbontásban kerül a képernyőre.

Szakdolgozatomban megvizsgálom a HD formátumra való átállás műszaki követelményeit, és hogy ezek alapján a hazai televízió társaságok régi rendszereit milyen szempontok szerint lehetne fejleszteni, milyen újításra, optimalizálásra van lehetőség a rendszer struktúrájában és a műsorkészítés munkafolyamatában. Az elemzés során adódó szempontok alapján, a piacon kapható konkrét eszközökből rendszertervet készítek, mely magában foglalja a HD felbontású műsorkészítéshez szükséges teljes informatikai és videotechnikai infrastruktúrát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.