HDMI interfész megvalósítása FPGA áramkörön

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozat célja, egy HDMI vevő egység megvalósítása FPGA áramkörön. Az elkészített rendszertervnek alkalmasnak kell lenni képi és tömörítetlen audió adatok fogadására.

A szakdolgozat első felében magát a HDMI szabványt ismeretem tömören. Ennek részeként ismertetem az átvitel keretformátumait. A tárgyalás során a szabvány által biztosított különböző szolgáltatásokra és magára a fizikai összeköttetésre is kitérek. A könnyebb összehasonlítás érdekében röviden bemutatom az egyéb népszerű videó és audió interfészeket is. A közvetlen elődnek számító DVI-jal azonban komolyabb összehasonlítást végzek.

A második felében az elkészített rendszertervet ismertetem. Első lépésként azt biztosítottam, hogy az FPGA egy szabványos megjelenítőként látszódjon a HDMI interfészen. Ezt egy EDID struktúrát tartalmazó memória kialakításával és ennek szabványos elérését biztosító I2C vezérlő létrehozásával értem el. Következő lépésként a Xilinx DVI adó/vevő rendszertervét egészítettem ki. Ennek köszönhetően alkalmassá vált a HDMI adatkeretben érkező videó és szinkronjelek előállítására és detektálására.

Ezt követően biztosítottam a szakdolgozat célját képző PCM típusú hangcsomagok detektálását és eltárolását az adatfolyamból. A fejlesztői kártyán található AC97-es kodek lehetővé teszi a beérkező hangsávok lejátszását. A Digilent megoldását kiegészítve létrehoztam egy AC-link interfészt, ami a kodekkel való megfelelő kommunikációhoz szükséges. Végezetül egy adott HDMI átviteli frekvencia mellett visszaállítottam a hangsávok mintavételi frekvenciáját.

Az elkészített rendszertervnek köszönhetően az FPGA alkalmas HDMI és DVI adatkeretben érkező képadatok fogadására. Továbbá sztereó hangsávú PCM audió lejátszására is képes.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.