HIL (Hardware-in-the-Loop) tesztkörnyezet létrehozása

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mai komplex, megbízhatóság-kritikus beágyazott rendszerek esetében elengedhetetlen a termékek átfogóbb, aprólékosabb tesztelése. A tesztelő rendszerrel szemben egyre gyakrabban előforduló követelmény, hogy ne csak statikus szituációkban, hanem dinamikus, a valóságot lehető legjobban szimuláló körülmények között is lehessen ellenőrzéseket végezni. Fontos az időzítési viszonyok és a megfelelő vezérlés ellenőrzése, melyhez elengedhetetlen egy real-time módon viselkedő tesztkörnyezet.

Az összetett, valósidejű, biztonságkritikus beágyazott rendszerek tesztelése során alkalmazzák az úgynevezett hardware-in-the-loop (HIL) tesztelési technikát. A HIL teszt hatékonyabb hibaszűrést tesz lehetővé, ezzel csökkentve a termék piacra kerülési idejét, illetve a fejlesztési költségeket. Az eljárás célja, hogy a teszt során a vizsgált eszköz, a valós működési körülményekhez hasonló fizikai környezetben legyen.

A módszer nagy előnye, hogy egy-egy rendszerelem teszteléséhez olyan virtuális környezet hozható létre, amely vizsgálhatóvá teszi a rendszer többi részével való kölcsönhatást, még akkor is, ha azok fizikai valójukban nem állnak rendelkezésre.

A HIL teszt a fejlesztés kezdetén, akár egy mikrokontroller vizsgálatára is alkalmazható, de akár egy komplett berendezés szimulálására is igénybe vehető. A vezérlőn végzett végső tesztek során már nem csak a megfelelő működést, hanem a szándékosan bevitt hibák hatásait is vizsgálják.

Szimulált tesztkörnyezet alkalmazásával a teszt megállás nélkül futhat, illetve a reprodukálhatóság sem ütközik akadályokba. Ilyen tesztek során, a működés határhelyzetén túl is vizsgálható a vezérlő viselkedése, a környezetével való kölcsönhatása.

Dolgozatom témája egy, a National Instruments cég hardveres és szoftveres megoldásain alapuló, demonstrációs célú HIL környezet összeállítása. A tesztkörnyezet létrehozásához az NI VeriStand szoftvert, és a PXI moduláris mérőrendszert használtam fel. A tesztkörnyezet feladata egy konkrét autóipari vezérlő HIL módon történő tesztelése, validálása volt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.