HIL tesztkörnyezet tervezése és felépítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Loványi István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Szakdolgozatomat a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. budapesti K+F központjában készítettem, ahol betekintést nyertem egy világszínvonalú autóipari vállalat mindennapjaiba, amely rengeteg szakmai tapasztalattal gazdagított az ott töltött idő alatt.

A szakdolgozatom keretein belül irodalomkutatást végeztem Hardware-in-the-Loop, Software-in-the-Loop, V-modell témakörökről és részletesen összefoglaltam a megszerzett ismereteket, különös tekintettel a Hardware-in-the-Loop rendszerek működésére és alkalmazásának előnyeire.

A további feladatom egy haszongépjárművek beágyazott irányítórendszereit vizsgáló HIL tesztkörnyezet integrációjának megtervezése és felépítése volt. Először megismerkedtem a kialakított alapkoncepcióval, majd a megszerzett ismeretek alapján elkészítettem a rendszer blokkvázlatát és bemutattam az E/E alrendszer részegységeit. A rendszer integrációjához elkészítettem a rendszer rack orientált vezetékezési tervét és a rackek elrendezési tervét. A tervek elkészítése után felépítettem a rendszer két példányát. Az alkalmazott módszerekre és az építés során felmerülő problémák megoldására is részletesen kitérek. Bemutattam a pneumatikai alrendszer felépítését a pneumatikai terv alapján, mely által szélesítettem tudásomat a pneumatikai rendszerek működésével és jelölésrendszerével kapcsolatban.

Elkészítettem és bemutattam a relé vezérlő PLC program kiegészítéseit és módosításait, különös tekintettel a kijelző vezérlésére és a relék direkt vezérlésére. Ehhez meg kellett ismernem a relé vezérlő PLC-t és a kompatibilis fejlesztőkörnyezetet.

A szakdolgozat végén kitérek a rendszer továbbfejlesztési lehetőségeire, illetve jobbító javaslatokat teszek a megbízható és biztonságos működés érdekében.

A feladatkiírás volumene nagyobbra sikerült az előre becsültnél, így az ott szereplő ’6. Készítsen tesztrendszer ellenőrző programot a vezérlő számítógéphez’ című pontra nem jutott idő ebben a félévben, amely azonban a jövőben a mesterképzés keretein belül tovább folytatható. Emellett más projektek késedelme miatt egyes alkatrészeket nem tudtam beépíteni, így a teljes rendszer üzembe helyezésére a szakdolgozat beadásáig nem kerülhetett sor.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.