HMI és világítás tervezése versenygokarthoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A Robert Bosch Kft. 2016-ban 3. alkalommal rendezi meg a „Go-Kart Go-Bosch!” versenyt. A rendezvényen egyetemi csapatok versenyeznek saját fejlesztésű gokartokkal. A gokartokat minden csapatnak a következő funkciókkal kell ellátnia: tempomat, automata parkolás, sávtartás, távolságtartás, vészfékezés, tolatás stb. A Robert Bosch Kft célul tűzte ki, hogy a 2016-os versenyre egy saját fejlesztésű referencia gokartot készít, mely az egyetemi csapatokhoz hasonlóan az összes funkcióval rendelkezni fog. A szakdolgozat elkészítése során ebben a referencia gokartot fejlesztő csapatban vettem részt.

A feladatom az volt, hogy készítsek el a fejlesztés alatt álló gokarthoz egy HMI (Human Machine Interface) és világítás rendszert. A HMI rendszert egy érintő kijelzőből és egy nyomógombos felületből építettem fel. A rendszert úgy kellett kialakítani, hogy az alkalmas legyen a kifejlesztett funkciók aktiválására, állítására és a gokart CAN buszáról kapott információk monitorozására. (pl: aktuális sebesség)

A feladat megoldásához terveznem kellett egy ECU-t, mely kapcsoltot teremt a felhasznált HMI kijelző, nyomógombok, jelzőlámpák és a CAN busz között. Az ECU tervezéskor megismerkedhettem nyomtatott huzalozású áramkör tervezéssel, melyet az első lépéstől az utolsó lépésig (igényfelmérés, alkatrész kiválasztás, kapcsolási rajz készítés, NYÁK rajzolás, gyártásba leadás, alkatrész forrasztás, kapcsolás élesztés) saját magam készíthettem el. A rendszer központi vezérlő moduljának egy STM32F4 Discovery Board-ot használtam fel. A vezérlő modul programozása során lehetőséget kaptam, hogy az egyetemen megtanult beágyazott rendszerekkel kapcsolatos ismereteimet gyakorlatban is alkalmazhassam (megszakítások, UART kommunikáció, CAN kommunikáció stb.). A HMI rendszer kijelzőjének egy 7 colos Amulet érintő kijelzőt használtam. A kijelzőhöz grafikus kinézetet készítettem és összekapcsoltam a megtervezett vezérlő modullal, melyen keresztül a központi CAN busszal tudtam kommunikálni.

Összegezve elmondható, hogy a szakdolgozat során a tanult ismereteimet gyakorlatban is el tudtam mélyíteni és a jövőre nézve rengeteg hasznos tudással gazdagodtam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.