HMKE beruházás megtérülésének vizsgálata a jelenlegi tarifarendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Divényi Dániel Péter
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló:

Az utóbbi évtizedekben világszerte növekszik a megújuló energiaforrások felhasználása. A technológiák árainak csökkenése és a környezetünk kímélésének fontossága pedig egyre inkább arra buzdítja az embereket, hogy a szükséges villamos energiát például napenergiából állítsák elő. A napenergia felhasználása a lakosság körében is gyorsan terjed.

A maximum 50 kW teljesítményű erőművek (HMKE) Magyarországon szinte kivétel nélkül napelemes rendszerűek. Termelésük szinte egyszerűen becsülhető a fogyasztói szokásokat ismerve. A fotovoltaikus kiserőmű által megtermelt energia nagy része általában visszatáplálásra kerül a kisfeszültségű hálózatra, amely a szaldó elszámolás esetén csak a különbözettel kell a szolgáltató felé elszámolni. A hálózatba való visszatáplálásnak azonban számos negatív következménye is van, amelyek a penetráció növekedésével biztosan kezelésre szorulnak. Ennek egyik eszköze lehet az energiatárolók alkalmazása a háztartásokban. Egy új rendelet alapján a 4 kW-nál nagyobb teljesítményű HMKE-vel rendelkező fogyasztó is köteles lesz elosztói teljesítménydíjat fizetni, amely nagy mértékben befolyásolhatja az újonnan épülő napelemes rendszerek méretét.

Dolgozatomban modellezésre került egy vidéki lakossági fogyasztó, amelyhez optimális méretű napelemes rendszert terveztem különböző esetekben. Vizsgálataimat kiterjesztettem energiatárolóval kiegészített háztartásra is, illetve megvizsgáltam a német szabályozási szabályoknak megfelelően is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.