HMKE és villamos autók együttes hatása az elosztóhálózaton

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Farkas Csaba
Villamos Energetika Tanszék

Manapság egyre égetőbb szükség van a környezetszennyezés csökkentésére, valamint a fosszilis energiahordozóktól való függés megszűntetésére. Jelen pillanatban ezen problémák megoldására a megújuló energiaforrások sokkal nagyobb arányú felhasználása, valamint a belső égésű motorral szerelt járművek kiváltása villamos hajtású közlekedési eszközökre jelentheti.

Számos megújuló energiaforrásra épülő technológia létezik, melyek közül a legkevesebb környezeti feltételt a napenergia hasznosítása támasztja. Az ilyen típusú erőművek könnyedén elhelyezhetők épületek tetőszerkezetén, így a fogyasztók saját energiaigényükre méretezhetik háztartási méretű erőműveiket.

A villamos autók jelen pillanatban még csak kis számban vannak jelen magas bekerülési áruk miatt. A világ legnagyobb autógyártói folyamatosan végeznek fejlesztéseket, mind az ár csökkentése, mind a hatótávolság növelésének érdekében, ezért a közeljövőben nagy számban elterjedhetnek világszerte.

Dolgozatomban a háztartási méretű kiserőművek és villamos autók együttes hatását vizsgálom az elosztóhálózatra. Valós hálózatok modelljein futtatok sztochasztikus szimulációkat, melyekbe a legvalószínűbb elrendezés és penetráció mellett építek be villamos autó töltőket és kiserőműveket, és ezek feszültségminőségre gyakorolt hatását vizsgálom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.