HR folyamat újratervezése vállalati környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

A vállalatok gazdasági környezete folyamatosan változik, amelyet egyetlen vállalat sem hagyhat figyelmen kívül, ha piaci részesedését meg szeretné őrizni, vagy növelni szeretné az egyre globálisabbá váló piacon.

Dolgozatomban bemutatom a fejlődés egyik lehetőséges módját a folyamatfejlesztést. Részletezem a folyamatfejlesztés két lehetséges útvonalát, a BPR-t, azaz a Business Process Reengineering, és a CPI-t, azaz a Continuous Process Improvement módszertant.

Ma egy nagyvállalati környezetben rengeteg különböző informatikai rendszer található, így a folyamatok is általában több rendszert érintenek. Ennek megfelelően a folyamatfejlesztések egy része igen gyakran jár interfész fejlesztéssel is. Emiatt a dolgozatomban nagy hangsúlyt fektetek a rendszerek közötti lehetséges kommunikációs csatornák megismerésére és fejlesztésére. Így részletesen kitérek az SAP kommunikációs technológiáira, mint például az IDoc, a Batch Data Communication, illetve a BAPI (Business Application Programming Interface).

A konkrét üzleti probléma, melyre folyamatfejlesztési projekt indult a vállalatban, ahol a gyakornoki időmet töltöttem, a munkavállalók és diákok beléptetési folyamatához kapcsolódik. Ezen folyamaton keresztül mutatom be a BPR gyakorlati módszertanát, ismertetem a kiválasztott folyamat jelenlegi (AS-IS) és kívánatos (TO-BE) állapotát, valamint a különböző interfész technológiákat, amikkel átfogóan megismerkedtem és amelyeket alkalmaztam.

Mivel a kiválasztott vállalati folyamat egy nagy komplexitású üzleti folyamat, így annak teljes körű tesztelését is bemutatom, valamint részletesen kitérek az interfész tesztelések folyamatára.

Dolgozatom végén értékelem a projekt megvalósulását és bemutatom szerzett projekt tapasztalataim.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.