HTML5 alapú mobil eszközökre optimalizált XMPP kliens

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okostelefonok és mobil eszközök elterjedésével az internetes kommunikáció területén a hordozható eszközök veszik át a személyi számítógépek szerepét. Ez a folyamat teret nyit az olyan mobil platformok számára, mint az Android, az iOS vagy a Windows Phone.

A különböző platformok eltérő technológiákra építenek, ezért egy adott feladat több platformot átfogó megoldására különböző implementációk szükségesek. A különbségek elfedését célzó multiplatformos megközelítések ilyen tekintetben üzleti vagy akár technikai előnyökkel is járhatnak. Azonban a platformfüggetlenség növelheti a kockázatokat, sok tekintetben korlátozhatja a lehetőségeket.

A hálózati kommunikáció területén a szabványos és közismert megoldásoknak jelentős társadalmi hatásuk lehet, ahogy az akár megfigyelhető az e-mail esetében is. A valós idejű kommunikáció és üzenetküldés céljából kialakított XMPP protokoll, tekintettel hálózati kiterjedtségére, hasonló jelentőséggel bírhat.

Dolgozatomban a mobilos multiplatform és az XMPP protokoll lehetőségeit vizsgálom a webes HTML5 technológia használatával. A célom egy olyan platformfüggetlen chatkliens kialakítása volt, ami egy kiforrott technológiára építve szolgál ki szabványos üzenetküldési folyamatokat. A webes technológiák mobilos integrációjára a PhoneGap keretrendszert használtam, míg a HTML5 alkalmazás felépítését AngularJS és az Ionic keretrendszerre alapoztam.

Az HTML5 technológia széles körű támogatottsága miatt alkalmasnak bizonyult egy mobilos elvárásokhoz igazodó, telepíthető alkalmazás létrehozására. A platform specifikus technológiákkal szemben azonban eszközkészlete korlátozott és egyes feladatok elvégzésére csak komoly erőfeszítések árán volt lehetőség.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.