HTML5 szolgáltatások vizsgálata a Google Web Toolkit keretrendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Budai Péter István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A hálózati eszközök rohamos elterjedésével egyre nagyobb jelentőséget kapnak a webes alkalmazások. A korábbi statikus weboldalakkal ellentétben megnövekedett az igény dinamikus, interaktív és látványos felhasználói felületek kialakítására, multimédiás lehetőségek beágyazására. A fejlesztés szempontjából a legnagyobb kihívást a felület kialakításához szükséges, gyakorta különböző programnyelveken megvalósítandó komponensek integrációja, illetve az egyes böngészőkre való optimalizálása jelentette.

A HTML5 technológia bevezetésekor elsődleges szempont volt a fejlesztés, és a böngészés könnyebbé tétele, ezért számos tekintetben bővítették a HTML elemkészletét. Ennek köszönhetően HTML5-ben elérhetők a multimédiás lehetőségek bővítmények használata nélkül, továbbá a grafikus játékok fejlesztése is lehetővé vált pusztán JavaScript használatával.

A Google Web Toolkit (GWT) nyílt forráskódú fejlesztői keretrendszer lehetőséget ad a fejlesztőnek komplex web alkalmazások fejlesztésére Java programozási nyelv segítségével úgy, hogy a fordítás során valamennyi ismertebb böngészőre optimalizált JavaScript kód generálódik. A GWT továbbá lehetőséget nyújt szerveroldali eljárások implementálására, és ezek kliens oldalról való aszinkron meghívására.

A szakdolgozatom témájaként a HTML5 újításait és a GWT-ből is elérhető szolgáltatásait vizsgálom. Ezután egy elosztott grafikus játékprogram elkészítésével létrehozok egy olyan alkalmazást, mely egyesíti mindkét technológia előnyeit. A fejlesztés lépéseit részletesen dokumentálom, majd bemutatom az elkészült alkalmazás tesztelésének folyamatát, a program működését.

A fejlesztés befejeztével felvázolom a GWT továbbfejlesztéseként induló, mára önálló keretrendszert alkotó, a több platformos játékfejlesztésre kialakított PlayN könyvtár lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.