HTTP alapú SCADA rendszerek

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A negyedik ipari forradalomban nagy szerepet játszik az adatok széleskörű megosztása és felhasználása. A SCADA (felügyeleti irányító és adatgyűjtő) rendszerek ma már egyre több üzemben megtalálhatók, de az IoT (Internet of Things – dolgok internete) szemléletmód terjedésével felmerült az igény az ilyen rendszerek által használt kommunikációs protokollok egységesítésére. Mivel a webes technológiák is egyre nagyobb szerepet kapnak az ipari alkalmazásokban, kézenfekvő a HTTP alapú kommunikáció alkalmazása.

A dolgozat röviden bemutatja a SCADA rendszerek fejlődését és legfontosabb jellemzőit, majd részletesen is megvizsgál egy web alapú SCADA platformot és összehasonlítja azt a hagyományos vastagkliens megoldásokkal. A dolgozat az ipari alkalmazhatóság szempontjából elemzi a HTTP és az arra épülő megoldások tulajdonságait, majd javaslatot tesz azok SCADA rendszerekben történő felhasználására.

A dolgozat második része a HTTP-alapú technológiák felhasználását egy tesztalkalmazáson keresztül mutatja be, amely képes terepi eszközökből tag adatok kiolvasására. A terepi eszközök által irányított folyamat sémáját böngészőben jeleníti meg, és az ábra elemeit az átküldött tag adatok alapján dinamizálja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.