HW támogatott IEEE 1588 óraszinkronizáció Linux környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjaink egy nagy kihívása, hogy akár az asztali számítógépek, akár az szórakoztatóelektronikai berendezések esetén a meglevő általános célú kommunikációs protokollok felhasználásával olyan óraszinkronizációs megoldásokat működtessünk, mely segítségével az adott végpont vagy új feldolgozási feladatok elvégzésére lesz képes, vagy a meglevő feladatait végezheti el az általánosan elterjedt speciális célú csatlakozófelületek felhasználása nélkül.

Az előbbi területet példázzák a különböző banki rendszerek, ahol a beérkező tranzakciók számának növekedésével egyre nagyobb szerepet kap az, hogy a több mint egymillió másodpercenkénti tranzakciót sorba tudjuk rendezni, azonban ehhez szükséges legalább mikroszekundumos felbontás a lokális idő nyilvántartásában.

Ugyanez a pontosság szükséges a szórakoztatóelektronikai berendezésekben, amennyiben az dedikáltan multimédia adatok átvitelére szolgáló hagyományos (VGA, DVI, HDMI) csatlakozókat próbáljuk meg lecserélni általános célú kommunikációra szolgáló --- és ezért rugalmasabb --- Ethernet alapú megoldásokra.

A dolgozatban a korábbi munkák rendszerezett összefoglalása után egy olyan IEEE 1588 -- Linux --- hardveres időbélyegzés alapú megoldás kerül bemutatásra, melyben biztosítható a rendszerek óráinak μs-nél kisebb hibával történő együttjárása.

Az órák együttjárásának validációja, valamint a belőlük származtatható szinkronizációt segítő jelek előállítása szintén kardinális kérdés, a dolgozat nagypontosságú 1 Hz frekvenciájú PPS jelek segítségével mutatja be a szoftver és hardverréteg alkalmasságát az efféle nagyobb pontosságot megkövetelő méréstechnikai feladatokban történő alkalmazhatóságra.

A nagy megbízhatóságú szinkronizáció előfeltétele egy jó minőségű mesteróra alkalmazása a szinkronizációs hálózatban.

Ezt egyrészt egy célhardver segítségével biztosítjuk, mely a GPS segítségével állítja elő a saját pontos idejét, a dolgozat készítése során azonban cél egy Linux alapú mesteróra létrehozása, mely egy külső illesztett GPS vevővel kommunikálva terjeszti a pontos időt a végpontok felé.

Ahhoz, hogy a megoldás a való életben alkalmazható legyen, szükséges egy kisebb hálózat összeállítása, ahol az ideális körülményeken felül különböző terheléses próbákkal bizonyosodunk meg a rendszer alkalmazhatóságáról. A terheléses tesztek PTP kompatibilis és nem kompatibilis eszközök segítségével valósulnak meg, ezzel is biztosítva a lehető legtöbb előforduló konfigurációt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.